Русия стана най-големият доставчик на петрол за Китай през януари 

...
Русия стана най-големият доставчик на петрол за Китай през януари 
Коментари Харесай

Русия измести Саудитска Арабия от лидерството по доставки на петрол за Китай

Русия стана най-големият снабдител на нефт за Китай през януари  и февруари 2023 година измествайки Саудитска Арабия на второ място. Вносът на съветски нефт в Китай е повишен с 23,8% през двата месеца, съобщава Ройтерс, базирайки се на данни на китайските митници.

По данни на митниците през първите два месеца на  тази година Русия е доставила 15,68 милиона тона нефт в Китай, или 1,94 милиона барела дневно, което е с 23,8% повече от същия интервал на 2022 година Вносът на нефт от Саудитска Арабия, която беше най-големият снабдител за Китай през 2022 година, възлиза на 13,92 милиона тона, или 1,72 милиона барела дневно, за двумесечния интервал.

Агенцията отбелязва, че западните наказания и ценовите ограничавания на петрола от Русия доведоха до обстоятелството, че горивото стартира да се търгува с огромна отстъпка. Сред главните облагодетелствани от пониженията на цените, съгласно Ройтерс, са частните китайски петролни рафинерии в източната провинция Шандонг. През януари съветският ESPO нефт с доставка през февруари беше закупен с отстъпка от $8 по отношение на бенчмарка на европейската борса ICE нефт Brent.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР